تکنیک کرختی عنکبوتی برای تمرکز صددرصدی
تمرکز از آن دسته ویژگیها است که داشتنش به چشم نمیآید اما نداشتنش آه را از نهادمان بلند میکند. چون بدون تمرکز، توانایی به سرانجام رساندن هیچ کاری را نداریم. اگر هم با به کار بستن روشهای مختلف بتوانیم با اندک ذخیره تمرکزمان کاری که شروع کردیم را تمام کنیم، تقریبا باید چندین برابر معمول، زمان بگذاریم. چون آن کار، همچون آدامس، کِش پیدا میکند!
قدم اول: با حضور در یک محیط مناسب، راههای فرار ذهنتان را ببندید
ذهن ما بسیار زیرک است. اگر بو ببرد که میخواهیم او را چند ساعت در یک گوشه گیر بیندازیم تا کاری را تمام کنیم، خیلی سریع محیط پیرامونش را اسکن میکند تا یک راه فرار درست و حسابی پیدا کند.
گاهی این راه فرار را در ناراحت بودن صندلی که روی آن نشستهایم پیدا میکند، گاهی از لبخند عکسی که روی میز کارمان داریم به روزهای خوش گذشته میگریزد، نور کم را بهانه میکند، از نور زیاد شکایت دارد، به صدای راه رفتن یک عابر پیاده در کوچه گیر میدهد و حتی اگر کار به جای باریک بکشد به تیک تاک ساعت هم رحم نمیکند.
بنابراین، باید برای هر ترفندی که ذهنتان میچیند یک جواب دهان پُر کن در جیبتان داشته باشید. مثلا تمام عکسهای روی میزتان را به جای دیگری منتقل کنید، مکان نشستن خود و ارتفاع میز و صندلی را تنظیم کنید، نور را به اندازه کافی در محیط کارتان قرار دهید و اجازه بدهید هوای تازه با اکسیژنهایش حالی اساسی به ریههایتان بدهد.
قدم دوم: دستی بر سر و گوش عادتهایتان بکشید
هر کدام از ما عادتهای خاصی داریم که فقط وقتی در حال انجام یک کار هستیم، روشن میشوند! اگر این عادتها مثبت باشند، تمرکز ما را افزایش میدهند و اگر منفی باشند، تنها یک هدف دارند و آن ربودن تمام و کمال تمرکز ما است. کارهایی که در ادامه آنها را نام میبرم عادتهای خوبی هستند که میتوانند غلظت تمرکز را در زندگی و کار ما افزایش دهند:
· لطفا آب بخورید
آب خوردن به هنگام کار کردن یکی از سادهترین و موثرترین راهها برای افزایش تمرکز است. وقتی بدنمان به اندازه کافی سیراب باشد، به راحتی دچار خستگی و حواسپرتی نمیگردد.
· سوخت مناسبی به سلولهایتان برسانید
امکان ندارد که بتوانید با معده خالی روی هیچ چیزی تمرکز کنید. بنابراین، همیشه کنار دستتان یک خوراکی شیرین و انرژی بخش داشته باشید.
· گوش به زنگ گردش خون در بدنتان باشید
وقتی بیش از 60 دقیقه یک جا مینشینید، خون در نیمه پایینی بدنتان جمع میشود. نیروی جاذبه هم آتش این ماجرا را بیشتر میکند و نمیگذارد که خون کافی در نیمه بالایی بدنتان جریان داشته باشد. برای جلوگیری از این اوضاع قاراشمیش و بازگرداندن تمرکز به ذهنتان، هر 30 تا 60 دقیقه یک بار، از جایتان بلند شوید، چند حرکت کششی انجام دهید، یک دور بزنید و سپس دوباره مشغول کار شوید.
· از رویا به واقعیت برگردید
این رویای شیرین که بتوانیم چندین کار را با هم انجام دهیم و دست آخر، نتیجه همه آنها عالی باشد، یک خیال خام است.اگر به دنبال انجام واقعی یک کار هستید و میخواهید ذهنتان در این مسیر، همراه شما باشد باید هر بار روی انجام یک کار تمرکز کنید.
· گشت و گذار در اینترنت را در فهرست کارهای ممنوعه بگنجانید
اینترنت و شبکههای اجتماعی، بهترین و مدرنترین راه برای افزایش حواسپرتی، فرار ذهن و از دست دادن تمرکز هستند. اگر میخواهید کاری که شروع کردهاید را تمام کنید، برای چند دقیقه هم که شده، دست از چک کردن شبکههای اجتماعی و زیر و رو کردن سایتها بردارید.
· روی مهمترین کار، تمرکز کنید
عادت به اولویتبندی کردن کارها نه تنها تمرکز را به شما هدیه میدهد بلکه بازدهتان را هم بالا میبرد. بنابراین، قبل از شروع کارتان به دنبال مهمترین بخشها بگردید و اول از همه، آنها را تمام کنید.
· زمان را به خدمت بگیرید
درست است که ما در طول روز 24 ساعت زمان داریم اما این بدان معنا نیست که میتوانیم در تمام این مدت، متمرکز باقی بمانیم. این ماجرا درست مانند آن است که یک قایق فسقلی ادعا کند میتواند تمام ماهیهای یک اقیانوس را صید کند!
به همین دلیل، باید تمرکز خودمان را به بازههای زمانی مشخص تقسیمبندی کنیم؛ مثلا هر بار با خودمان قرار بگذاریم که 45 دقیقه روی کاری که میخواهیم انجام دهیم متمرکز شویم و به هیچ چیز دیگری اهمیت ندهیم. بعد از این مدت، زمان آزادی فرا میرسد و میتوانیم تا دلمان میخواهد در مورد همهچیز فکر کنیم!
تقسیم بندی زمانتان بسیار به شما کمک میکند برای اینکار می توانید همین الان در سامانه کنکوریکا عضو شوید.
قدم سوم: آشفتگیهایتان را مدیریت کنید
معمولا وقتی روی یک کار تمرکز میکنیم – یا در حال تلاش برای تمرکز هستیم! – نکتهها یا حتی نگرانیهایی به یادمان میآیند که آنها را نیمهکاره رها کردهایم؛ مثلا شاید قرار بوده به کسی ایمیل بزنیم، یک متن را بخوانیم یا به یک کار شخصی، سر و سامان دهیم.
این دست از کارها در اولویت بالایی قرار ندارند اما مهم هستند. پس نمیتوانیم بیخیالی پیشه کنیم. بهترین راهی که من همیشه برای مدیریت این وضعیت از آن استفاده میکنم یادداشت کردن این نگرانی یا نکته روی یک تکه کاغذ است که بالای آن نوشتهام: «یادت باشه.
قدم چهارم: از حاشیه به اصل ماجرا برگردید
یکی از تلاشهای جالب که من را از دست دردسرهای فکری بسیاری نجات داد و جدا از تمرکز، تسلط من بر واکنشهایم را بالا برد، استفاده از تکنیک «کرختی عنکبوتی» بود. در گذشته، حساسیت زیادی نسبت به کوچکترین ماجراهای اطرافم داشتم.
وقتی کسی من را صدا میزد، مثل فشنگ از جا در میرفتم، صدای تیک تاک ساعت، راه رفتن کسی در اطرافم، صحبت کردن چند نفر با هم و موارد ریز و درشت زیادی من را از کارم جدا میکردند و تمرکز را از چنگم در میآوردند. وقتی با تکنیک کرختی عنکبوتی آشنا شدم یاد گرفتم که چگونه این ماجرا را مدیریت کنم. اجازه بدهید بیشتر برایتان توضیح دهم.
همه ما میدانیم که عنکبوت از تارش برای گرفتن طعمه استفاده میکند. ترفندش هم در این است که وقتی تارش تکان میخورد آن را نشانهای از افتادن طعمه در نظر میگیرد؛ اما تار او به راحتی با یک نسیم پیچ و تاب میخورد یا حتی رد شدن یک پرنده هم آن را به لرزش در میآورد.
عنکبوت برای این ماجرا راهحل جالبی دارد. او با اولین تکان تارش به سراغ بخشهای مختلف آن میرود. وقتی میبیند که خبری از غذا نیست، سر جایش بر میگردد اما الگوی این تکانش را در ذهنش ثبت میکند. به دنبال این ماجرا اگر باز هم نسیم از میان تارهایش عبور کند، او از جایش جُم نمیخورد!